Temizlikte Yaygın Kullanılan 6 Kimyasal Türü

Mikroplar ve bakteriler evinizin ve ticari alanlarınızın birçok alanında bulunur. Kirletmek için herhangi bir yüzeye tutunmaya hazırdırlar. Bu nedenle düzenli ve kapsamlı bir temizlik rutini sürdürmek önemlidir. 

Temizlikte kullanılan kimyasalların genel türleri nelerdir?

  • Asitler
  • Deterjanlar
  • Alkaliler
  • Yağ çözücüler
  • Aşındırıcılar
  • Dezenfektanlar

Mikroplar ve bakteriler evinizin ve ticari alanlarınızın birçok alanında bulunur. Kirletmek için herhangi bir yüzeye tutunmaya hazırdırlar. Bu nedenle düzenli ve kapsamlı bir temizlik rutini sürdürmek önemlidir. 

İşletmeler kir, mikrop ve bakterileri etkili bir şekilde ortadan kaldırmak için en iyi ürünleri ele geçirmeye çalışırlar. Temizlik için kullanılan en etkili kimyasalları içeren ürünleri bulmaya çalışırlar . 

Bu ürünlerin temizlik rutininizde nasıl çalıştığını anlamak için bu makale, düzenli rutinlerimizde kullanılan farklı kimyasalları açıklıyor. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

Asitler

Bunlar piyasadaki en güçlü temizlik kimyasallarıdır. Asitler, özellikle temizlik için kullanıldığında her zaman dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Kimyasal üreticileri tarafından uygun şekilde seyreltilmezse, insanlar için zehirli ve farklı yüzeylerde aşındırıcı olabilir. 

Asitler, çıkarılması zor parçacıkları temizlemek için kullanılır. Bunlara sert su birikintileri ve demir, bronz, pirinç, alüminyum ve bakırdan kaynaklanan pas lekelerinin neden olduğu renk bozulmaları dahildir. 

Temizlik için kullanılsa bile, kullanıcılar asitleri kullanırken dikkatli olmalıdır çünkü güçlü varyantlar farklı türdeki giysileri ve metalleri aşındırabilir. Ayrıca eldiven ve diğer koruyucu ekipmanları giydiğinizden emin olun çünkü bu kimyasal cildinizi ve gözlerinizi tahriş edebilir veya yaralayabilir. 

Asitlere örnek olarak sirke, limon suyu, oksalik asit ve hidroklorik asit verilebilir. 

Sirke ve limon suyu, mutfak dolabınızda bulunan çok hafif asitlere örnektir. Sadece yaklaşık %5 asit içerirler. Cam eşyalarda bulunan sert su tortularını gidermek için bu mutfak zımbalarını kullanabilirsiniz.

Piyasadaki daha güçlü asitler oksalik ve hidrokloriktir. Oksalik asit birçok kişi tarafından pas sökücü olarak kullanılır. Çok etkilidir, ancak aynı zamanda zehirlidir. Öte yandan, hidroklorik asit genellikle tuvalet klozet temizleyicisi olarak kullanılmak üzere seyreltilir. 

Deterjanlar

Bunlar hem konut hem de ticari kullanım için en çok kullanılan temizlik maddeleridir. Deterjanlar farklı kir türlerini parçalayabilir, böylece temizlenmesi ve yıkanması daha kolay olur. 

Deterjanlar toz, sıvı ve jel gibi farklı formlarda gelir. Genellikle petrol ürünleri ve sülfonik asitten oluşurlar. Bazı üreticiler ayrıca deterjanlara karmaşık çözünür fosfatlar ekleyerek onları ağır hizmet tipi temizleyicilere dönüştürürler. 

Alkaliler

Bunlar, çok fazla dirsek yağı koymaya gerek kalmadan kiri çıkarmak için kullanılan çözünebilir tuzlardır. Bu, bu asit kirle temas ettiğinde bir emülsiyon oluşturmaya başladığı için mümkündür. Burada, katı parçacıklar süspansiyon halinde tutulur ve bunları silmeniz sizin için daha kolay hale gelir. 

Ancak bu temizlik kimyasalının alüminyum yüzeyleri kararttığı bilinmektedir. Bu nedenle kullanıcılar alkalileri temizlik için kullandıkları yerlerde dikkatli olmalıdır. 

Alkalinin en hafif hali karbonattır. Birçok ev hanımı, banyo ve mutfak yüzeylerinde bulunan kiri kolayca çıkarmak için bu mutfak ürününü kullanır. Daha güçlü bir kimyasal için, ev amonyak başka bir örnektir. Bu bileşen, çoğu çok amaçlı temizleyicide bulunur. 

Ağır temizlik için kullanılan alkali, sodyum karbonat veya kostik sodadır. Bu, fırın ve gider temizleyicilerinde bulunan yaygın bir bileşendir. 

Yağ çözücüler

Yağ çözücülerin bir diğer adı da solvent temizleyicilerdir. Adından da anlaşılacağı gibi yağ çözücüler tezgahlarınız, fırın üstleriniz ve sıçrama panelleriniz gibi farklı yüzeylerden yağı çıkarmak için kullanılır. 

Hem konut hem de ticari mutfaklarda kullanıldığından, birçok endüstriyel temizlik kimyasalı tedarikçisi, kimyasal kirlenme riskini azaltmak için toksik olmayan yağ çözücüler kullanmayı tercih ediyor. 

Aşındırıcılar

Bu temizlik kimyasalı, nasıl kullanıldığına bağlı olarak bir madde veya kimyasal formda olabilir. Aşındırıcılar, kiri temizlemek için yüzeylere sürülür veya fırçalanır. Genellikle mutfaklarda tencere ve tavaları temizlemek için kullanılır. Bazıları bunu zeminleri temizlemek için bile kullanır. 

Bu temizlik kimyasalını kullanırken kullanıcılar dikkatli olmalıdır çünkü yüzeyleri çizme eğilimindedir. Özellikle paslanmaz çelik veya plastikten yapılmış malzemeleri veya ürünleri temizlerken bunu kullanmaktan kaçınmak en iyisidir. 

Dezenfektanlar

Son olarak, dezenfektan temizlik için kullanılan bir diğer kimyasaldır. Bunlar banyolarınız ve mutfaklarınız dahil olmak üzere çeşitli yüzeylerde bulunan bakterileri azaltır. Bu temizlik kimyasalı kötü kokuları nötralize etmek için yüzeyleri koku giderir. 

Önemli Nokta

Temizlik için kullanılan kimyasallara sahip olmak, mikropsuz ve lekesiz yüzeyler elde etmenin yalnızca ilk adımıdır. Piyasadaki en iyi ürünleri bulduğunuzda, düzenli bir temizlik rutini oluşturduğunuzdan emin olun. Ayrıca, bu kimyasalların farklı yüzeyler üzerindeki çeşitli etkileri hakkında kullananları bilgilendirmek de önemlidir. 

💬 Yardım ister misiniz?
Merhaba, 👋
Yardımcı olmamızı ister misiniz?
Teklif Al